Skip to content

Ce este Buen Vivir?

Salutări din America de Sud

Cu rădăcini în spiritualitatea comunităților pre-columbiene, denumit sumak kawsay în limba Quechua și suma qamaña în Aimaran, conceptul de Buen Vivir a fost preluat de intelectualitatea din America Latină, devenind parte din constituția Boliviei și a Ecuadorului.

quechua
consumerism

Alternativă la dezvoltarea economică

Buen Vivir propune o viață armonioasă și echilibrată, bazată pe valori etice, în locul unui model economic extractivist, speculativ, productivist și consumist, ce vede omul și natura ca resurse economice.

Bucuria de a trăi

În antiteză cu “bunăstarea” promisă de capitalism, bucuria de a trăi nu este oferită de lucruri, ci de legături, valori și apartenență la o comunitate. Buen Vivir este echilibrul dintre a gândi bine și a te simți bine, pentru a trăi bine, obținând astfel armonie.

viata-fericita
eu-sunt

A fi vs. a avea

Unul dintre principiile Buen Vivir afirmă că nu există viață fără cunoaștere și înțelepciune. Astfel, Buen Vivir nu se bazează pe acumularea de bunuri ci pe dezvoltarea intelectuală și spirituală a omului.

Omul este parte din natură

Conform viziunii indigene asupra lumii, omul nu trăiește “în” natură, ci el este “al” naturii. De aceea, Buen Vivir respinge imaginarul lumii occidentale, în care omul este stăpânul naturii, ci dimpotrivă, consideră că viața unei comunități umane, pentru a fi armonioasă, fertilă, fericită, are nevoie să se contopească cu natura.

omul-si-natura

Proiect derulat de:

Proiectul este derulat de Asociația REPER21 în parteneriat cu Terra Mileniul III și Asociația Mai bine și beneficiază de finanțare prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro